zensky-magazin.sk
Pridať do: Obľúbených, Zoznamu, Facebooku, RSS

Zdravie »

7.2.2017 - Tuesday

Aj keď väčšina ľudí jakživ o tomto bambuckom masle nepočula, horúca novinka to nie je. Od pradávna sa v rovníkovej Afrike maslo používalo ako balzam na menšie popáleniny, pri reumatických ťažkostiach, bolestiach svalov ale aj …

Čítať celý článok »
Zdravie

Zdravie je to jediné čo máme, poďme sa o neho starať.

RECEPTY

Pochutnajte si na slovenskej, ale aj medzinárodnej kuchyni

VIP

Novinky a zaujímavosti zo sveta celebrít a šoubiznisu

Lifestyle

Novinky zo sveta životného štýlu

Fashion

Svet módy je plný zvratov, poďme sa na neho pozrieť bližšie

Home » Zdravie

Staňte sa znalcom olivového oleja

Článok napísal dňa 16.1.2014 - ThursdayŽiadny komentár

Olivový olej sa teší nálepke jednej z najzdravších potravín. Obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín a prírodných antioxidantov, vitamín E, minerály ako sodík, draslík a vápnik a dokonca aj malý podiel vlákniny. Nie je však olej ako olej. Spoločnosť METRO preto povolala odborníkov, ktorí z takmer deväťdesiatky značiek vybrali to najlepšie do ponuky veľkoobchodu. Ako sa teda hľadá kvalitný olivový olej?

Farba či pôvod sú len pomôckou

Chuť a kvalita olivového oleja závisí od celého radu faktorov, ktorými sú samotná odroda olív, ich pôvod, stupeň zrelosti pri zbere, spôsob zberu, skladovania a lisovania, ale aj skladovanie oleja po vylisovaní. Ak by ste napríklad ochutnali slnečnicové oleje z rôznych končín sveta, zistíte, že chutia prakticky rovnako. Panenský olivový olej však je od odrody k odrode a od regiónu k regiónu iný, celkom ako víno.

Najväčšími producentmi olivového oleja sú Taliansko a Španielsko, na trh dodávajú až polovicu jeho svetovej produkcie. Kým najviac olív sa v globálnom porovnaní dopestuje v Španielsku, v dôsledku obchodu s ešte nespracovanými plodmi je najväčším výrobcom olivového oleja v konečnom dôsledku Taliansko. „Taliani zároveň produkujú aj tie najkvalitnejšie olivové oleje na svete, tieto pochádzajú väčšinou z malých rodinných fariem a podnikov,“ hovorí jeden z degustátorov Peter Červeň, purchasing manager spoločnosti Gourmet Gallery.

Laici sa pri posudzovaní olivového oleja často spoliehajú aj na farbu, ktorá skutočne môže byť istým indikátorom. Kým krásna sýtozelená farba často poukazuje na kvalitný olej, rafinované olivové oleje lisované z posledných zbytkových surovín sú zvyčajne žlté až takmer bezfarebné. Nenechajte sa však oklamať farebnou fľašou.

Nebojte sa ochutnávať

Ak ste preto doteraz zo zvyku siahali vždy po rovnakej značke, nebojte sa najbližšie zaexperimentovať. Vyskúšajte viaceré možnosti a nájdite olivový olej, ktorý vám prirastie k srdcu. Olivový olej sa totiž degustuje rovnako ako napríklad víno. V rôznych olejoch tak môžete cítiť napríklad stopy bylín, ľahký závoj ovocia, či naopak plnšie horkasté a orieškové tóny. „Kvalitný olivový olej má výraznú arómu, plnú chuť a spoznať sa dá aj podľa pikantného záveru. Práve vysoký obsah polyfenolov, vzácnych antioxidantov, pre ktoré je olivový olej tak cenený, sa totiž prejavuje tým, že olej v hrdle doslova páli,“ radí ďalší z porotcov degustácie, Radoslav Mick zo spoločnosti Gourmet Gallery.

Kvalitu ukáže aj skladovanie

Olivový olej je vo všeobecnosti najlepšie skladovať v dobre utesnenej originálnej fľaši na tmavom mieste, keďže najviac mu škodia slnečné svetlo a vzduch. Najlepšie je držať ho pri izbovej teplote, prípadne trochu nižšej. Umiestnenie v chladničke nie je nutné, no môže odhaliť čo-to o kvalite oleja. Kvalitný olivový olej totiž pri nízkej teplote začne rýchlo kryštalizovať, pretože je v ňom množstvo nefiltrovaných látok, ktoré sa v chlade zhlukujú a vytvárajú hustejšiu hmotu. Filtrované oleje chudobnejšie na obsah látok, naopak, začínajú kryštalizovať podstatne neskôr a až pri nižších teplotách. Čím skôr teda olej v chlade stuhne, tým je kvalitnejší – na jeho akosť takýto experiment navyše vplyv nemá.

 „Olivové oleje majú bežne záručnú dobu okolo 18-24 mesiacov, kvalitný olivový olej však vydrží neotvorený aj dlhšie. Nie je však dôvod olivový olej dlho skladovať a archivovať, najlepšie je spotrebovať ho čím čerstvejší. Aj keď býva často porovnávaný s dobrým vínom, olivový olej starnutím nezískava na kvalite, ale pomaličky oxiduje, čo môže postupne ovplyvniť jeho chuť,“ radí Peter Červeň z Gourmet Gallery.

zmrzlina

 

Tags:

Nechaj komentár!

Pridajte svoj ​​komentár nižšie, alebo trackback z vašich vlastných stránok. Môžete si tiež Comments Feed RSS.

Držte sa témy. Žiadny spam.

Môžeš použiť tieto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Táto stránka podporuje Gravatar. Ak chcete získať svoj ​​vlastný celosvetovo uznávaný-avatar, zaregistrujte sa na Gravatar.