Škola varenia s Petrom Kulhánym
Tridsiaty január sa stal dňom Školy varenia a reštaurácia Čierna ovca pod Harmaneckou jaskyňou sa premenila na miesto, kde Peter Kulhány čaroval s ingredienciami a návštevníkom ukázal, aké zázraky s nimi dokáže.
Šesťkilový losos a z neho predjedlá, polievky, tri hlavné jedlá a desať nasýtených krkov. To predvádzal šéfkuchár Peter Kulhány v deň, keď sa prišli do reštaurácie Čierna ovca priučiť niečomu z jeho kuchárskeho umenia všetci záujemcovia. Keďže sú školy varenia momentálne veľmi obľúbené rozhodli sa prevádzkovatelia v najlepšej reštaurácii v banskobystrickom kraji podľahnúť tomuto trendu. Účastníkom šéfkuchár ukazoval, aké špeciality sa z lososa dajú pripraviť, aké víno sa k nemu má podávať a tiež ako rozpoznať čerstvú rybu od tej „odstatej“. Celý prvý kurz sa niesol v znamení dobrej nálady, šikovných rúk, ako aj zážitkov pána Kulhányho a všetkých zúčastnených.
Podávalo sa biele víno Sauvingnon Blanc z Nového Zélandu z oblasti Marllborough, „žiaci“ sa učili ako sa ryba odkosťuje, porciuje. Pripravovali „tatarák“ z lososa na bagetkách s rukolovým pestom, pošírované steaky s ázijskými pohánkovými cestovinami i sprudka grilované kúsky s vínovým talianskym rizotom a špargľou. Majster kuchár ukazoval ako sa pripravuje pravé sushi. To sa podávalo s pálivým wasabi, marinovaným zázvorom a sójovou omáčkou. Aby bolo všetko košér, jedlo sa čínskymi paličkami. Varil sa aj rybí vývar, z ktorého vznikla vynikajúca lososová polievka á la capuccino. V tento deň prevládali rôzne chute, miešali sa syry s medom alebo figovou horčicou. Šéfkuchár predviedol aj perličku, a to sabráž na fľaši sektu, teda odseknutie hrdla šampanského.
Spokojnosť sa dostavila na obe strany a ďalšia Škola varenia je naplánovaná na 27. 2. 2012 zameraná na wellness kuchyňu, čím sú všetci záujemcovia vítaní. Naučte sa variť kvalitne a chutne. S Petrom Kulhánym.
autor: Andrea
Tags: cierna ovca, Peter Kulhany, skola varenia, varenie