Pozor na vianočné prejedanie sa!
Aj vás už pri spomienke na preplnený vianočný stôl zmáha pocit ťažkosti z množstva sviatočných dobrôt? Podľa odborníkov práve s príchodom Vianoc strácame zábrany a necháme sa vtiahnuť do maratónu ochutnávok a nevinného prejedania sa, ktoré často pokračuje aj začiatkom roka.
Prejedanie sa je pre žalúdok, ale aj pre celý organizmus veľmi veľká záťaž. Ak to počas sviatkov poriadne preženiete, môže sa z toho vyvinúť aj oveľa závažnejší problém. Existuje prvá pomoc pri myšlienke na prejedanie, aby sme si nový rok užili bez vysedávania na toalete či pohotovosti? „Určite neodporúčam konzumovať kysnuté koláče z vianočného stola ani zákusky plnené maslovým krémom. Čo sa týka tradičného slovenského vianočného menu v zložení kapustnica, majonézový šalát a vyprážaná ryba, málokto si to uvedomuje, no pre náš žlčník je to riadna záťaž!“ varuje MUDr.Eva Smišková, podľa ktorej trestom za prejedanie sa býva dokonca strata imunity.
Začína to poľahky drobnými bolesťami tráviacej sústavy a pálením záhy, ktoré je spôsobené spätným návratom kyslého obsahu žalúdka do hrtana, nepríjemne dráždeného kyselinou. Ďalším z obvyklých prejavov je hnačka, ktorá dokáže niekedy človeka poriadne dlho potrápiť. Bude to znieť ako trest, ale ak máte hnačku, začnite okamžite uvažovať o diéte, vymeňte všetky koláče a údeniny za suché rožky, banány alebo zmes mrkvy a ryže. Pozor si treba dávať na veľkosť porcií a hlavne na prekyslenie, čo v praxi znamená vyhýbať sa súčasnému konzumu jedla a alkoholu. „Na zmiernenie príznakov týchto nepríjemných stavov pomáha dodržiavanie zásad zdravého pitného režimu, pričom prekyslenie pomôžu zmierniť zásadité minerálne vody. Tie priaznivo vplývajú na tráviacu sústavu, upravujú činnosť žalúdka a eliminujú prekyslenie žalúdočného prostredia,“ odporúča MUDr. Smišková.
Správny krok k zdravšiemu telu je okrem upravenia pitného režimu taktiež zmena jedálneho lístka. „Na dojedanie silvestrovskej kapustnice zabudnite! Do budúcna ju varte bez údeného mäsa len s hubami a trošku ju ochuťte kúskom kvalitnej údenej klobásky. Nepridávajte ani smotanu,“ radí E. Smišková. Zemiakový šalát sa dá urobiť aj bez majonézy. „Namiesto nej použite jeden-dva tégliky kyslej smotany, pridajte soľ, korenie, lyžičku – dve horčice a trošku vody z nakladaných uhoriek. Je to veľmi chutná a hlavne ľahká lahôdka,“ dodáva odborníčka.
Ak si chcete pred nástupom do práce oddýchnuť, zrelaxovať sa a naštartovať nový rok v pohode, dodržujte malé, no veľmi dôležité rady – nejedzte zo zvyku, ale až vtedy, keď pocítite hlad, a aj to s mierou a vždy niečo ľahké. Pitný režim zase obohaťte o zásadité minerálne vody. Fatra, pomocník pri žalúdočných problémoch, priaznivo vplýva na tráviacu sústavu a eliminuje prekyslenie žalúdočného prostredia. Je určená na pravidelnú konzumáciu počas celého dňa.
Tags: Fatra voda, prejedanie sa