zensky-magazin.sk
Pridať do: Obľúbených, Zoznamu, Facebooku, RSS

Zdravie »

7.2.2017 - Tuesday

Aj keď väčšina ľudí jakživ o tomto bambuckom masle nepočula, horúca novinka to nie je. Od pradávna sa v rovníkovej Afrike maslo používalo ako balzam na menšie popáleniny, pri reumatických ťažkostiach, bolestiach svalov ale aj …

Čítať celý článok »
Zdravie

Zdravie je to jediné čo máme, poďme sa o neho starať.

RECEPTY

Pochutnajte si na slovenskej, ale aj medzinárodnej kuchyni

VIP

Novinky a zaujímavosti zo sveta celebrít a šoubiznisu

Lifestyle

Novinky zo sveta životného štýlu

Fashion

Svet módy je plný zvratov, poďme sa na neho pozrieť bližšie

Home » Zdravie

Nie je cukor ako cukor

Článok napísal dňa 21.3.2014 - FridayŽiadny komentár

 Sladké si dopriavame radi. Lebo nám chutí. Lebo organizmus cukor potrebuje. A aj preto, že tak bojujeme so stresom či únavou. Ibaže potom musíme zaplatiť krutú zdravotno-estetickú daň.

Máme dve správy. Dobrú a zlú. Zlá znie paradoxne sladko: Nech sa človek snaží akokoľvek, cukru sa nevyhne. Aj keby žil len o vode a chlebe alebo keby sa dokonca iba pásol, bude tam. Pretože cukor je takmer vo všetkom, aj tam, kde by ste ho určite nečakali. Je v ovocí aj v zelenine, v pečive aj v mliečnych výrobkoch, je v mäse a výrobkoch z neho, ale tiež vo všetkých polotovaroch, v alkohole, v mnohých nápojoch, v raňajkových cereáliách, dokonca v koreninových zmesiach…

A teraz tá dobrá správa: Totálne sa vyhýbať cukru je nezdravé, lebo môže ísť o život! „Cukry patria medzi základné látky, ktoré ľudský organizmus potrebuje na plnohodnotné fungovanie,“ hovorí výživový poradca Ing. Libor Javro z výživového štúdia SH Nutrition. „Majú jedinú a zásadnú funkciu – dodávajú energiu potrebnú pre chod a život organizmu. Od tukov, ktoré taktiež odovzdávajú energiu, sa líšia tým, že sú v dodávaní energie flexibilnejšie a rýchlejšie než tuky, preto sú v potrave veľmi dôležité.“

Tak to je! ALE!!! Veľmi preveľmi záleží na tom, akým cukrom budeme telo poháňať a koľko ho skonzumujeme. Presne v tom je ten fígeľ a zrada súčasne.

Dobrý sluha, zlý pán

Cukor je síce dobrý sluha, ale biely a rafinovaný je hlavne veľmi zlý pán. Výrobcovia potravín vedia, že človek dá vždy prednosť tomu, čo je sladšie, a teda aj chutnejšie, lebo sme na rozdiel od generácií našich predkov doslova naprogramovaní na cukor, preto prisladzujú a prisladzujú. 

Ale dávať si pozor je fakt fuška, veď len zoznam a účinky všetkých druhov cukrov by vydali na slušnú vedeckú prácu. Tak to zjednodušíme. V prvom rade si treba zapamätať, že cukry sa delia na jednoduché (monosacharidy) a zložené (polysacharidy). Oba druhy sú sladké, ale kým jedny uvoľnia všetok cukor do krvi krátko po skonzumovaní (majú vysoký glykemický index), druhým to chvíľu trvá. A tento rozdiel je veľmi významný.

Pre dnešný bežný životný štýl je výhodnejšie konzumovať zložené cukry, ktoré na rozdiel od jednoduchých nedodávajú do krvi automaticky a okamžite veľký balík energie, ale uvoľňujú ju postupne. Energiu zo zložených cukrov tak vie organizmus využiť lepšie a nemusí sa namáhať s jej prebytkom, ktorý inak ukladá do zásob vo forme tuku,“ hovorí L. Javro.

Sladké naj

Podľa výživového poradcu si vie telo dobre poradiť s fruktózou, teda cukrom z ovocia. Je to síce jednoduchý a rýchly cukor, ale ľudský organizmus ho vníma ako prirodzený zdroj energie. Vítaný je aj škrob, zložitý sacharid, ktorý sa musí dlho štiepiť na menšie časti, až tie sú potom schopné resorpcie do organizmu. Vmbežne dostupných potravinách sa škrob nachádza najmä v zemiakoch, celozrnnej múke a v naturálnej ryži.

Netreba zabudnúť na veľmi dôležitú skupinu sacharidov, ktoré sú pre ľudský organizmus, pri dnešnom ponímaní stravovania a nízkej fyzickej aktivite, rozhodujúcim faktorom zdravia. Paradoxne sú to energiu neodovzdávajúce sacharidy, nazývané vláknina. Tvoria ju najmä pektíny, celulóza, hemizucelulóza, lignín a ďalšie látky, ktoré zohrávajú nenahraditeľnú úlohu pri peristaltike čriev a čistení organizmu, viažu na seba škodlivé látky a vynášajú ich z organizmu von. Taktiež vedia zadržiavať odovzdávanie energie z rýchlych sacharidov, znižujú ich glykemický index, a tým pomáhajú organizmu lepšie hospodáriť s energiou,“ vysvetľuje odborník.

Rafinovaný zabijak

Najpoužívanejší a najviac konzumovaný cukor je však sacharóza – klasický stolový cukor vyrábaný z repy alebo cukrovej trstiny. Nebezpečenstvo je ukryté najmä v množstve, ktoré skonzumujeme. Podľa odborníkov na výživu potrebuje človek, ktorý fyzicky nepracuje, prijať denne maximálne 60 gramov cukru. To je strop. V skutočnosti ho však – aj vďaka cukrom skrytým v rôznych potravinách – skonzumujeme minimálne dvakrát viac. Malí aj veľkí.

Zlatá Studňa

Kým v malom množstve je rafinovaný (vybielený, a preto ostatných užitočných látok zbavený) cukor v zásade v poriadku, vo veľkom množstve je to jed, ktorý devastuje organizmus rovnako ako drogy. V prvom rade zbytočne zvyšuje príjem kalórií. Dáme si niečo sladké a o pár minút sme zase hladní. Jasné, treba sa najesť! A tak skonzumujeme podstatne viac, než potrebujeme. Na to nadväzuje zvýšená hladina cukru v krvi, poruchy metabolizmu tukov, zaťažená pečeň, zvýšený výskyt kvasiniek, vyšší krvný tlak, prekyslený organizmus, zvýšená hladina adrenalínu, ktorá sa prejavuje ako podráždenosť, nesústredenosť a u detí dnes taká častá hyperaktivita. Nič príjemné…

Pod kontrolou

No ale choďte do potravín a urobte nákup tak, aby ste v košíku mali čo najviac potravín so zloženými cukrami a pokiaľ možno žiadny biely rafinovaný cukor! Chce to more času, trpezlivosti aj vedomostí.

Najjednoduchšia cesta, ako začať získavať kontrolu nad cukrami a chuťou na sladké, je pitný režim. Lebo v nápojoch sa cukor kontroluje oveľa ľahšie ako v horčici či tvarohovom dezerte. O sýtených nápojoch v tomto momente úplne pomlčíme, je jasné, že by to bolo iba o „zlom“ cukre. Minerálky, to je iná voda. Ak patríte k väčšine, ktorá dáva prednosť sladším a ochuteným variáciám, nemusíte sa svojho návyku vzdať. Lebo trh zareagoval správnym spôsobom. V portfóliu výrobcu najpredávanejších minerálnych vôd na Slovensku sú aj minerálky osladené fruktózou a dokonca obohatené o vlákninu. To znamená sladký pitný režim, ale s nízkym glykemickým indexom a dokonca so zloženým cukrom, ktorý pomáha organizmu od nečistôt. „Pitný režim je jedným zo základov zdravia a o to nám ako výrobcom minerálnych vôd ide v prvom rade. Samozrejme, musíme brať do úvahy aj to, čo ľudia chcú, preto sme veľmi radi, že máme produkt, v ktorom sa nám podarilo spojiť sladkú chuť so zdraviu prospešnými látkami,“ povedal Vladimír Krescanko zo spoločnosti Slovenské pramene a žriedla.

Čaj či dokonca voda s medom sú tiež dobrou cestou, ako utíšiť tú naliehavú chuť na niečo sladké a dobré, telo pritom zbytočne nedevastovať a zároveň si nevypestovať ďalší tukový faldík.

Tags:

Nechaj komentár!

Pridajte svoj ​​komentár nižšie, alebo trackback z vašich vlastných stránok. Môžete si tiež Comments Feed RSS.

Držte sa témy. Žiadny spam.

Môžeš použiť tieto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Táto stránka podporuje Gravatar. Ak chcete získať svoj ​​vlastný celosvetovo uznávaný-avatar, zaregistrujte sa na Gravatar.