zensky-magazin.sk
Pridať do: Obľúbených, Zoznamu, Facebooku, RSS

Zdravie »

7.2.2017 - Tuesday

Aj keď väčšina ľudí jakživ o tomto bambuckom masle nepočula, horúca novinka to nie je. Od pradávna sa v rovníkovej Afrike maslo používalo ako balzam na menšie popáleniny, pri reumatických ťažkostiach, bolestiach svalov ale aj …

Čítať celý článok »
Zdravie

Zdravie je to jediné čo máme, poďme sa o neho starať.

RECEPTY

Pochutnajte si na slovenskej, ale aj medzinárodnej kuchyni

VIP

Novinky a zaujímavosti zo sveta celebrít a šoubiznisu

Lifestyle

Novinky zo sveta životného štýlu

Fashion

Svet módy je plný zvratov, poďme sa na neho pozrieť bližšie

Home » Zdravie

Med – elixír života

Článok napísal dňa 4.12.2011 - SundayJeden komentár

Strava, ktorú konzumujeme musí byť pestrá a chutná, musí obsahovať všetky živiny nevyhnutné pre zdravie. Súčasťou našej stravy by mal byť med, pretože obsahuje významné výživové a liečivé zložky, je hotovou živinou, ktorú tráviaci systém bez zložitého tráviaceho procesu rozvádza krvou k jednotlivým orgánom.

Včelí med je potravina prírodného charakteru. Obsahuje minimálne množstvo cudzorodých látok. Je výdatným a okamžitým zdrojom energie, je ľahko stráviteľný, na rozdiel od cukru nezaťažuje tráviace orgány. Je dôležitou súčasťou výživy detí, športovcov, tehotných žien, rekonvalescentov a starších ľudí. Má aktívne kozmetické, hojivé a antibakteriálne účinky.

Pôvod medu

Pravý včelí med musí pochádzať výlučne z nektáru kvetov alebo z výlučkov iných časti rastlín a látok pridaných včelami. Počas zberu nektáru včely rastliny aj opeľujú čo je hlavnou úlohou včiel. Nektár z kvetov rastlín obsahuje vodu a cukry a to: hroznový (glukózu) a ovocný (fruktózu) a malého množstva iných cukrov ako napr.: repný cukor (sacharóza). Ďalšie zložky nektáru sú: kyselina jablčná, šťavelová, bielkoviny, minerálne látky, vitamíny, enzýmy, éterické látky.

Medovica je produktom hmyzu, vošiek a červcov. V tele hmyzu sa zložité cukry štiav pôsobením enzýmov štepia a vznikajú nové cukry. Časť zvyšných cukrov, minerálnych a iných látok hmyz vylučuje. Tieto sladké výlučky včely zbierajú, a tak vytvárajú tmavý medovicový med.

Podľa obdobia znášky, triedime medy z jarnej znášky (ovocné sady, repka olejka, jarné kvety) a medy z letnej znášky (agát, maliny, lipa, lúčne kvety) a na medy z neskorej znášky (slnečnica, lucerka, čistec, medovica). Podľa pôvodu triedime medy na nektárové (kvetové), medovicové (lesné), zmiešané (nektárové a medovicové).

Kryštalizácia medu

Keď po znáške vytáčame zrelý med, je tekutý. Po určitom čase kryštalizuje. Konzistencia medu závisí od vzájomného pomeru glukózy a fruktózy v ňom. Med s vyšším obsahom fruktózy kryštalizuje neskôr. Napríklad med repkový kryštalizuje už niekoľko dní po vytočení, ale agátový med až po pol roku od vytočenia. Veľký vplyv na kryštalizáciu medu má aj jeho hustota a obsah vody (maximálne 20%) počas daždivého roka. Kryštalizovaný med sa teplom rozpúšťa, stačí pohár s medom ponoriť do vody a zohriať ho na maximálnu teplotu  40°C, vyššou teplotou sa znehodnocuje. Doporučuje sa konzumovať priamo kryštalizovaný. Každý pravý med musí kryštalizovať, vtedy ho označíme ako pravý.

Uskladnenie medu

Med uskladňujeme v papierových, sklenených alebo keramických obaloch. Nádoby musia byť nepriedušne uzavreté proti styku medu s vlhkosťou vzduchu. Med je veľmi hydroskopický, teda prijíma z okolitého prostredia vlhkosť a neskôr môže začať kvasiť. Kryštalické medy sú náchylnejšie na kvasenie než tekuté. Med uskladňujeme v suchej miestnosti s teplotu 10-15 °C bez uskladnenia aromatických alebo zapáchajúcich látok. Med uskladňovaný v správnych podmienkach vydrží v používateľnom stave aj niekoľko rokov.

Pravý med

Aj keď o mede a jeho priaznivých účinkoch na ľudský organizmus sa popísalo už veľa rôznych článkov, stále u značnej časti obyvateľstva  sa názory na med líšia. Niektorí uprednostňujú a kupujú cenovo dostupnejšie pančované medy, pred medom o niečo drahším, ale pravým včelím, pochádzajúcim z prostredia, v ktorom žijeme. Ázijské a medy mimo EÚ obsahujú aj také látky, na ktoré náš organizmus nie je prispôsobený. Preto doporučujeme nákup medu priamo od včelára, ktorých v posledných rokoch bohužiaľ ubúda, tak ako aj klesajúci stav počtu včelstiev, nakoľko náš pravý med vytláčajú lacnejšie medy z dovozu. Kúpou medu od včelára podporíme aj rozvoj na Slovensku, ktorý tak rapídne klesá. Pravý včelí med sa pokladá za elixír života od kolísky až po hrob.

Tags: , ,

Jeden komentár »

1 Pingbacks »

Nechaj komentár!

Pridajte svoj ​​komentár nižšie, alebo trackback z vašich vlastných stránok. Môžete si tiež Comments Feed RSS.

Držte sa témy. Žiadny spam.

Môžeš použiť tieto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Táto stránka podporuje Gravatar. Ak chcete získať svoj ​​vlastný celosvetovo uznávaný-avatar, zaregistrujte sa na Gravatar.