zensky-magazin.sk
Pridať do: Obľúbených, Zoznamu, Facebooku, RSS

Zdravie »

7.2.2017 - Tuesday

Aj keď väčšina ľudí jakživ o tomto bambuckom masle nepočula, horúca novinka to nie je. Od pradávna sa v rovníkovej Afrike maslo používalo ako balzam na menšie popáleniny, pri reumatických ťažkostiach, bolestiach svalov ale aj …

Čítať celý článok »
Zdravie

Zdravie je to jediné čo máme, poďme sa o neho starať.

RECEPTY

Pochutnajte si na slovenskej, ale aj medzinárodnej kuchyni

VIP

Novinky a zaujímavosti zo sveta celebrít a šoubiznisu

Lifestyle

Novinky zo sveta životného štýlu

Fashion

Svet módy je plný zvratov, poďme sa na neho pozrieť bližšie

Home » Zdravie

7 dní čerstvý a bez plesne. Zoznámte sa s kváskovým chlebom!

Článok napísal dňa 22.12.2014 - MondayŽiadny komentár

Myslíte si, že je celozrnný chlieb z obchodu zdravý? Je síce lepší než biele pečivo, ale kvôli spôsobu prípravy bez kvásku sa z neho stala potravina, ktorá je na denné stravovanie nevhodná. A to platí o takmer každom pečive z obchodu.

Dôvod je jednoduchý – zákazník si žiada pečivo za nízku cenu a chce si ho kúpiť napríklad aj o deviatej hodine večer. Pekárne sa podľa toho musia zariadiť, inak by skrachovali. Pečú preto rýchlo a z lacných surovín. Starý chlieb, ktorý sa nepredá, sa potom rozmočí a zamieša do nového cesta. To síce znamená ďalšiu úsporu, ale o kvalite sa nám už môže iba snívať. Rozhoduje o nej totiž hlavne čas pri príprave. Keď ho chlebu “dáte”, rozdiel bude obrovský.

vyber-peciva

Prečo je kvások lepší než droždie 

Tradične sa na výrobu chleba používa kvások, s ním však cesto kysne 4 hodiny. Lenže pekárenský priemysel musí pečivo produkovať rýchlo, a preto kvások nahradil droždím. Kysnutie sa ním urýchli a celá výroba je lacnejšia a menej náročná. Ale čo pekár uberie chlebu na príprave, musí doháňať zlepšujúcimi látkami. Kvôli nim je drožďový chlieb horšie stráviteľný a má v sebe menej živín. Nepomôže ani použitie celozrnnej múky namiesto bielej. Nerozložený pšeničný lepok zanáša a narúša črevo a následne dochádza k prekysleniu a zahlieneniu organizmu. Vzniká tak živná pôda pre plesne a ďalšie ťažkosti. Každodenná konzumácia drožďového chleba teda nášmu zdraviu vôbec neprospieva.

Naopak kvások robí z chleba hodnotnú potravinu, ktorá telu dodáva cenné látky. Obsahuje mj. kyselinu mliečnu rozkladajúcu lepok do stráviteľnejšej podoby. Kváskové pečivo tak často znesú aj tí, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu.

kvaskovy chlieb

Kvások vs. droždie

Chlieb kysnutý kváskom            

  • čistí črevo
  • dodáva vitamíny a minerály
  • ľahká stráviteľnosť
  • upravuje zažívanie
  • prispieva k čisteniu krvi
  • nezaťažuje imunitný systém
  • odkysľuje
  • predchádza civilizačným chorobám
  • vydrží čerstvý až 7 dní a je odolný voči plesniveniu

Chlieb kysnutý droždím

  • zaliepa črevo
  • neuvolňuje vitamíny a minerály
  • zlá stráviteľnosť
  • spôsobuje nadúvanie
  • zanáša krv
  • obmedzuje funkciu imunitného systému
  • prekysľuje
  • nahráva rozvoju civilizačných chorôb
  • deň po upečení tvrdne, 3. deň v ňom začínajú bujnieť pliesne

Problém je, že kváskové pečivo nie je bežne možné v obchodoch zohnať. Pre mnohých ľudí už je preto samozrejmosťou pečenie vlastného chlebu doma.

Začiatky s kváskovým pečením nie sú nijako zložité. Internet je plný blogov a fór, kde nájdete mnoho tipov a vďaka kváskovej mape ani nemusíte zakladať kvások.

Pokiaľ sa, ale aj napriek tomu rozhodnete piecť s droždím, aj tak budete mať na raňajky zdravší chlieb než ten, ktorý si kupujete v supermarkete.

Na domáci chlieb patrí domáca marmeláda

Kto chce ušetriť čas aj energiu, pre toho je na trhu široká ponuka domácich pekární. Pretože je chlieb potravinou, ktorú budete piecť napríklad aj 2x týždenne, je dobré sa zamerať na kvalitu. Kvalitná pekáreň totiž vydrží dlhé roky aj pri pravidelnom používaní.

Do povedomia spotrebiteľov sa čoraz viac dostáva domáca pekáreň Sana, ktorá ponúka hneď niekoľko vlastností, ktoré inde nenájdete. Patrí medzi ne:

  • Nerezová nádoba
  • Doživotný servis
  • Ľubovoľné nastavenie teplôt a časov

sana_pekarna a chleba

Vo väčšine prípadov stačí len vložiť suroviny do nádoby, nastaviť program a vrátiť sa k hotovému. Nemusíte sa báť, že sa niečo pripečie a okrem chleba si môžete pripraviť aj tieto dobroty:

  • Marmeláda
  • Oškvarky a masť
  • Jogurt a ďalšie mliečne výrobky
  • Mäso a fašírku
  • Japonský sladký krém bez cukru amasaké
  • Indonézsky tradičný pokrm zo sójových bôbov tempeh

Domácu pekáreň určite využijú mamičky, ktoré sa zaujímajú o zdravú stravu pre svoju rodinu a všetci zaneprázdnení ľudia, pre ktorých je vzácna každá minúta.

Tags:

Nechaj komentár!

Pridajte svoj ​​komentár nižšie, alebo trackback z vašich vlastných stránok. Môžete si tiež Comments Feed RSS.

Držte sa témy. Žiadny spam.

Môžeš použiť tieto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Táto stránka podporuje Gravatar. Ak chcete získať svoj ​​vlastný celosvetovo uznávaný-avatar, zaregistrujte sa na Gravatar.