zensky-magazin.sk
Pridať do: Obľúbených, Zoznamu, Facebooku, RSS

Zdravie »

7.2.2017 - Tuesday

Aj keď väčšina ľudí jakživ o tomto bambuckom masle nepočula, horúca novinka to nie je. Od pradávna sa v rovníkovej Afrike maslo používalo ako balzam na menšie popáleniny, pri reumatických ťažkostiach, bolestiach svalov ale aj …

Čítať celý článok »
Zdravie

Zdravie je to jediné čo máme, poďme sa o neho starať.

RECEPTY

Pochutnajte si na slovenskej, ale aj medzinárodnej kuchyni

VIP

Novinky a zaujímavosti zo sveta celebrít a šoubiznisu

Lifestyle

Novinky zo sveta životného štýlu

Fashion

Svet módy je plný zvratov, poďme sa na neho pozrieť bližšie

Home » VIP

Maliar Peter Kocák: Čína si ma podmanila celého

Článok napísal dňa 15.3.2012 - ThursdayŽiadny komentár

Jeho grafiky, hĺbkotlače, idú v Číne na dračku. Akademický maliar a milovník Číny Peter Kocák (50) nedá na túto krajinu dopustiť. Má ju tak rád, že sa dokonca naučil hovorovú aj spisovnú  čínštinu. Po čínsky vie aj písať.

Stropkovčan, ktorý už roky žije a pôsobí v Prešove, sa do Číny vybral prvýkrát pred piatimi rokmi, v roku, kedy sa konala Pekingská olympiáda. „Pozval ma starý kamarát, známy pekingský umelec Zheng Xuewu. Bol som tam mesiac a táto krajina sa mi veľmi zapáčila. Už vtedy som vedel, že sa sem určite musím vrátiť,“ spomína maliar, ktorý má na konte mnoho ocenení z grafických bienále z rôznych krajín – z Litvy, Argentíny, Kórey, Číny… Podľa Pietra, ako ho známy a priatelia volajú, je Čína doslova rajom pre všetkých umelcov. Aj Petrovi sa tu veľmi darilo. „Zobral som so sebou niekoľko obrazov a grafík. Počas spoločnej výstavy v našej prenajatej galérii-ateliéri, prejavili domáci milovníci umenia nečakane veľký záujem o moje malé grafiky. Tu majú umelci oveľa väčšie možnosti rozvíjať talent a predať svoje diela ako doma na Slovensku.  Nečudo, veď čínsky trh s umením nemožno porovnať s naším,“ prezrádza Peter, ktorý bol na študijno tvorivých pobytoch v Číne už  šesťkrát. Samostatne už vystavoval  trikrát v Pekingu a dvakrát v Daqingu na severe krajiny.

Čínštinu „šprtal“ každý deň

Petrovi sa krajina zapáčila natoľko, že sa rozhodol začať učiť písať a čítať v tomto jazyku. Začiatky však boli poriadne ťažké. „Neboli knihy ani nahrávky. Celkovo je táto reč aj písmo veľmi ťažké. Pre samouka je to takmer nemožné sa to  naučiť. Až po čase som na istom portáli našiel video nahrávky v čínštine a  aj prepisom v  angličtine. Konečne som sa mal z čoho učiť,“ dodáva dnes s úsmevom.Na začiatku mu však do smiechu nebolo. „Mesiac som deň čo deň počúval nahrávky, skúšal opakovať slovíčka a vety, frázy, ale šlo mi to veľmi pomaly.“ Peter sa však nevzdával. Čínštinu „šprtal“ každý deň. „Po nociach som sa na internete snažil cez videohovory s čínskymi priateľmi učiť správnu výslovnosť. Minulý rok som prišiel do Pekingu a kamarát bol milo prekvapený, akú mám už dobrú výslovnosť.

Učili ho veľkí majstri

Keďže japonskej kaligrafii som sa ako samouk venoval dlhé roky, teraz som mal šťastie stretnúť skutočných majstrov čínskej kaligrafie- zvanej šufa. Ich neoceniteľné rady boli pre mňa veľkým skokom vpred. Priznávam, je to veľmi oslobodzujúci pocit, keď sa už môžete na ulici, na trhu či v taxíku dohovoriť. S angličtinou sa tu skutočne veľmi nedohovoríte,“ prezrádza Peter Kocák, ktorý vyučuje na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity kresbu a grafiku.

„Ľudia v Číne sú  milí a ochotní, veľmi spontánni a priateľskí, o to viac, ak začujú cudzinca hovoriť „čungwen“, alebo „hanju“, teda po čínsky. Pracujú aj 14 hodín denne, aby zarobili a prežili. Ale ich pracovitosť sa im vypláca,“ hovorí, ktorý však pred cestou do tejto krajiny odporúča  očkovanie. „Je potrebné dať sa zaočkovať proti všetkým druhom žltačky. Čínska kuchyňa je svetoznáma, no netušil som, že je až taká úchvatná. V každom meste iná a neviem sa jej nasýtiť. Iná je,ak konzumujete pouličné jedlá. Nikdy totiž neviete, v akých podmienkach sa jedlo vyrába,“ prezrádza umelec.

 

umelcovo dielo

autor: Iveta

foto: archív P. Kocáka

 

Tags:

Nechaj komentár!

Pridajte svoj ​​komentár nižšie, alebo trackback z vašich vlastných stránok. Môžete si tiež Comments Feed RSS.

Držte sa témy. Žiadny spam.

Môžeš použiť tieto tagy:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Táto stránka podporuje Gravatar. Ak chcete získať svoj ​​vlastný celosvetovo uznávaný-avatar, zaregistrujte sa na Gravatar.